Socijalna i zdravstvena skrb

Izgraditi bar 3-5 novih domova za starije i nemoće. Također osnovati i pokrenuti dom za psihičke bolesnike.
Osnovati hospicij za terminalne bolesnike.

2 Likes

Uz ovo, paralelno bi trebalo voditi računa o organizaciji programa koji će svim grupama stanovništva/korisnika omogućiti kvalitetnu socijalizaciju kako bi se izbjegla pretjerana institucionalizacija i zatvaranje u domove. U tom pogledu je ključna suradnja s drugim gradskim službama, kako bi se osmislili specifični sportski, kulturni ili drugi programi.

Što se tiče psihičkih bolesnika tu već postoji inkluzija,eno su smjestili par njih u Vidoševićevu kuću
tako da sam ja više na to daklem na stambene zajednice.

Sve dobne i zdravstvene kategorije treba što bolje uključiti u društvo a ne institucionalizirati. Pomoć u kući za nemoćne bilo koje dobi otvorila bi i nova radna mjesta.

Grad bi mogao početi poštivati državni pedagoški standard i omogućiti djeci s teškoćama da zaista koriste pravo na prioritetno uključivanje u vrtiće, što sad nije slučaj. Sve će se učiniti da dijete ne bude primljeno pod izgovorom da nema struke. Dakle, osigurati dovoljan broj struke u vrtićima za našu djeci i samim time osigurati prioritetni upis u vrtić.
Također, osigurati u vrtićima pomoćnike ili dodatne odgajatelje. ( sad ih ima ali jako malo, a traženje takve podrške Gradu predstavlja veliki problem)

Dalje, “jačanje programa pomoći u kući za starije osobe;” - ne samo za starije osobe već i za osobe s invaliditetom. Kako bi ako žele dobili mogućnost da ostanu živjeti u svom obiteljskom domu a ne u ustanovi, onda kada roditelj više nema ili nisu više u mogućnosti brinuti.

Po pitanju starijih osoba tu su gerintološke domaćice koje pomažu starijim osobama poglavito nepokretnima
i polupokretnima na Žumberku i krajevima Hrvatske koji baš nisu prometno vezani,a možda i šire neznam baš točno.A glede stručnjaka trebalo bi napraviti evidenciju prijavljenih na HZZ i onih diplomiranih.Velika
vjerovatnost je da i oni emigriraju u Irsku,Njemačku etc.Nemojmo isključiti ni pitanje osobnih asistenata
što u obrazovanju,a što za pomoć OSi-jima.Oni bi trebali potpisati ugovor na cca 8 godina(mislim na školske
asistente),a ne da se svake godine traže jer se nema dovoljno novaca.

Problem pomocnika u nastavi je izrazito kompleksan prije svega jer nisu regulirani ni zakonskim ni podzakonskim aktom, tako nije rijeseno niti njihovo financiranje. Sad se najvecim dijelom financira iz EU a sto kada se zatvori ta opcija a bude vrlo brzo. Financiranje bi trebalo rijesiti na razini drzave i to ne samo za pomocnike u nastavi vec i za pomocnike u radu i osobne asistente.

A što postoji ograničenje?