Smanjenje nastanka otpada i ponovna uporaba otpada

Izgraditi infrastrukturu centara za ponovnu uporabu otpada i potaknuti građane da već prilikom kupovine proizvoda biraju one s manje ambalaže. Prioriteti su informiranje građana o važnosti smanjenja nastanka otpada kao i stvaranje zelenih radnih mjesta putem poticanja uspostave Centara za ponovnu upotrebu.

1 Like

Mnogi veliki gradovi u svijetu su zakonom zabranili upotrebu određenih vrsta plastične ili stiroporne ambalaže. Mislim da bi i Zagreb trebao krenuti u tome smjeru, vidjeti kakva su iskustva i rezultati te koji bi mogli biti prvi koraci. Osobno mislim da bi prije svega trebalo drastično srezati vrlo rasprostranjenu upotrebu jednokratnih vrećica a zatim ići dalje

3 Likes

“potaknuti građane da već prilikom kupovine proizvoda biraju one s manje ambalaže” - dodatak "i potaknuti trgovačke centre da omoguće i potiču korištenje vlastite ambalaže."
Objašnjenje: želim kupiti mladi sir u rinfuzi ali da mi izvagaju u moju donešenu ambalažu tipa čista staklenka ili druga prikladna posuda. Niti u jednom trgovačkom centru to nije moguće. Potrudila sam se pitati temeljem kojeg zakona je tome tako, i proučila odgovor (neke propise iz eu) i zaključila ne postoji niti jedan zakon koji propisuje da se ne smije donositi vlastita ambalaža. To su njihovi interni pravilnici koji nalažu da se ne može koristiti vlastita ambalaža zato što roba nije plaćena. Koja birokatska glupost! Kako će biti plaćena ako nije izvagana? Neka u internom pravilniku umjesto toga stoji da je kupac dužan platiti svu robu koja je stavljena u donešenu ambalažu te da takva ambalaža mora biti čista.
Sve te jednokratne plastične kutije, a ne samo vrećice, se trebaju dodatno naplaćivati po stvarnoj cijeni koliko košta njihovo zbrinjavanje, a omogućiti korištenje donešene staklenke ili kutije za sve ono što se prodaje u rinfuzi. Dakle ne samo voće i povrće koje čovjek može izvagati u svojoj donešenoj vrećici (što je već sada moguće) nego i sve ono što se prodaje u rinfuzi na pultu.

2 Likes

Molio bih za konkretan odgovor.Kako rješiti največi problem od zbrinjavanje tkz. komercijalne plastike koju gotovo nitko više ne želi odkupiti kao i problem tkz. kontaminirane nekomercijalne plastike koja se šalje u cementaru Lukavac na spaljivanje??? Do sada nisam čuo ni jedan suvisli prijedlog.