Prva ekološka tržnica u gradu-trg dobre ekonomije

Udruga Vestigium djeluje u kvartu Vrbani koji na 12.000 stanovnika nemaju dom zdravlja, tržnicu, knjižnicu niti kulturni centar.
Imamo Mc Donalds, shopping centar Point, a gradi nam se i najveći casino u gradu (u bivšoj Nami Vrbani) koja je po našem mišljenju mogla biti prenamjenjena u društvenu namjenu i sve ove navedene stvari koje su građanima potrebne!
U našoj udruzi provodimo programe i projekte za poboljšanje kvalitete života u zajednici, volonterski i iz potrebe građana – građani sami volontiraju i nadomještaju neke od potreba – slobodnu razmjenu knjiga, predavanja i radionice, pa je tako kroz 6 g. postojanja nastala aktivnost EKO PLAC – koja okuplja 40 malih opgova koji uzgajaju hranu na organski način.
Podršku lokalne zajednice imamo (i šire) međutim nedostaje podrška Grada koji bi u ovom slučaju trebao samo izdati dozovolu da inače zapušteni gradski trgić iza bivše Name smijemo koristiti kao lokaciju za održavanje prve ekološke tržnice u gradu – 2x tjedno po 2h.
U vrijeme kada tržnice izumiru i veliko je nepovjerenje građana u proizvođače hrane – mi ljudima vraćamo povjerenje u hranu koju jedu i zbližavamo ih sa proizvođačima kroz druženje i organizirane izlete na imanja – sadnju, berbu…
Na spomenutom trgiću osim ekološke tržnice održavale bi se i radionice pripovijedanja, slobodna razmjena stvari i vještina, radionice urbanog vrtlarenja i mali festivali lokalnih umjetnika koji bi na zajednicu djelovali povezujuće i nadahnjujuće.

3 Likes

Odlična ideja. U mnogim progresivnim gradovima Europe i svijeta sve su prisutniji vidljivi prostori na kojima se ideje i stvari, znanja i vještine dijele te koji nude pravedna i održiva rješenja. Ideja o ekološkoj tržnici sigurno spada u takve primjere i to će biti jedno od mnogih naših pravaca veće podrške lokalnoj i ekološkoj proizvodnji hrane te uspostavi kratkih lanaca opskrbe. No, zapravo zašto se zaustaviti samo na jednoj takvoj tržnici kad je cijeli Zagreb naš;).

Bandić je obećao da će to biti na tržnici u Branimirovoj,al neznam kakvo je stanje tamo s obzirom da ni radovi nisu počeli.I nisam bila tamo u radno vrijeme tržnice.