Premještanje ugostiteljske terase na Kvaternikovom trgu

Postojeća terasa ugostiteljskih objekata na Kvaternikovom trgu blokira logične komunikacijske pravce, a pješački je promet od tramvajske stanice prema autobusnim stajalištima na Heinzelovoj ulici sveden na uske koridore. Terasu bi jednostavno trebalo pomaknuti nekoliko metara istočnije, na način da ne blokira pješačke koridore.

Općenito, izdavanje dozvola za terase kafića pretvorilo se u pravi kriminal jer se dozvole izdaju proizvoljno, bez jasnih kriterija, ne vodi se računa o interesu javnosti te postoje sumnje da se u brojnim slučajevima radi o pogodovanju i ucjenama. Trenutna gradska uprava ni kroz pravni okvir niti u praksi ne štiti javno dobro i potiče odgovorno i uključivo korištenje prostora koje stvara neku novu vrijednost za sve građane, već upravo suprotno – sve obuhvatnije i arogantnije prisvajačke prakse koje prostor jedino eksploatiraju.

Primjerice, Gradska skupština je u lipnju 2015. donijela odredbu koja omogućava da vlasnici ugostiteljskih objekata unajmljuju javne površine na razdoblje od pet godina, umjesto dotadašnjih godinu dana, a istovremeno se nadležnost za izdavanje dozvola od Povjerenstva za davanje u zakup i na korištenje javnih površina i dijelova neizgrađenog građevinskog zemljišta predaje direktno gradonačelniku. Cijena najma terase po metru kvadratnom u centru Zagreba je tek 38 kn mjesečno tijekom godine a 52 kn tijekom sezone, što i naočigled ne donosi neka značajnija sredstva u gradsku blagajnu. Grad istovremeno dopušta arbitrarno tumačenje komunalnih pravila i propisa koji definiraju oblik i sadržaj ugostiteljskih terasa, pa one sada uključuju platforme, ograde, predimenzionirane suncobrane, prozirne stijene, grijalice, itsl. Regulacija postavljanja ugostiteljskih terasa stoga svakako mora biti jedan od prioriteta djelovanja platforme “Zagreb je NAŠ!” u kvartovima.

4 Likes