Informirati građane o posljedicama neizbježnih klimatskih promjena na život u gradu

Informirati građane o posljedicama neizbježnih klimatskih promjena na život u gradu, kao i mogućim mjerama doprinosa građana Zagreba ublažavanju klimatskih promjena i mogućim mjerama prilagodbe primjerenim mogućnostima različitih gradskih područja i društvenih skupina.

Iako na prvim lokalnim izborima ne može platforma zaustaviti klimatske promjene, ne treba ispustiti iz vida da su one pitanje koje neće nestati zato što nam je nešto drugo zaokupilo pažnju. A pri tome će pojačavati urgentnost svega toga drugog što nam zaokuplja pažnju (borbe za sve oskudnije resurse te rapidno opadanje kvalitete života za mnoge građane).
Zagreb je grad, kao često u povijesti, na razmeđu dvaju trendova: vrućeg, sušnog mediternaskog i kišno-poplavno srednjoeropskog. Tako se još malo teže pripremiti jer treba kombinirati ublažavanje ljetnih vrućina i ‘zimskih’ potopa. Ali može se, jer postoji puno potencijala, od zelenih područja, savskih retencija i visokoobrazovanog stanovništva. Informiranje bi za prvu ruku trebalo više prioretizirati - moramo znati što očekujemo i početi razgovorati kako ćemo se prilagoditi.