Biciklistička po Borongajskoj

Borongajska cesta je prometnica koja započinje kod križanja Branimirove ulice i ulice Donje Svetice i završava kod kampusa Borongaj. Prijedlog je rekonstruirati prometnicu tako da uključuje funkcionalnu biciklističku stazu duž cijele prometnice. Takva staza bi se lako uklopila u prometnu politiku povezivanja s biciklističkom magistralom paralelno s Branimirovom ulicom i povezali bi se kvartovi Volovčica i Vukomerec.

3 Likes

Problem kod te ceste su imovinski odnosi - to je i razlog zašto je ta cesta tako krivudava. Teško da bi bilo realistično moguće proširiti tu cestu ali to nije optimalno rješenje.

Glavna poanta biciklističke infrastrukture je u tome da ona NE bi trebala pratiti postojeću cestovnu infrastrukturu nego bi od nje trebala biti potpuno odvojena npr. pratiti napuštene trase vlaka, nasipe pokraj potoka, nekorištene a prazne gradske prostore, parkove, i sl prostore koji su odvojeni od cestovnog prometa.

1 Like

slažem se, svakako je logičnije da biciklistička magistrala Zapad -istok bude smještena uz branimirovu ulicu i prugu, ali također treba se voditi i time koje se prometnice koriste od strane biciklista i pješaka. Iz iskustva mogu reći da se dosta pješačkog i biciklističkog prometa odvija po Borongajskoj (trasa okretište Borongaj - Volovčica za pješake i već spomenuta biciklistička trasa). Borongajsku bi trebalo malim zahvatima (horizontalnom i vertikalnog signalizacijom prilagoditi biciklističkom prometu, te koliko je moguće osigurati širok pločnik za pješački promet oslobođen rasvjetnih stupova i vertikalne signalizacije po sredini pločnika.

1 Like