Rasprava o prijedlogu programa

Pred Vama je prijedlog programa političke platforme Zagreb je NAŠ! Na programu rade prije svega ljudi iz zainteresiranih zajednica, aktivisti i brojni stručnjaci koji se slažu s programskim načelima platforme.

Pozivamo vas da predložene smjernice čitate i komentirate, te ostavite vlastite prijedloge i sugestije.

Javna rasprava o ovom prijedlogu programa traje do 3. svibnja 2017. 5. svibnja 2017. ćemo na web stranici Zagreb je NAŠ na sljedeći način izvijestiti o ishodima:
• smjernice za gradski program koje su dobile vašu najveću podršku postaju izborni prioriteti platforme Zagreb je NAŠ!

• vaše komentare i prijedloge za gradski program izvijestit ćemo kroz kategorije “najviše rasprave”, “najviše slaganja” i “najviše neslaganja”.

• vaši najpopularniji prijedlozi za razinu gradskih četvrti postaju izborni prioriteti platforme Zagreb je NAŠ!

Rasprava o programu se odvija na forumskom softveru Discourse, a prijevod sučelja s engleskog se zasniva na bosanskoj lokalizaciji. Hvala marljivim hakerima.

Ovo je mjesto za civiliziranu javnu raspravu

Molimo vas da poštujete ovaj forum za raspravu onako kako biste poštivali javni prostor? Forum je zajernički resurs svih sudionika političke platforme i svih građana koji čitaju, daju, komentiraju i ocjenjuju prijedlog – mjesto za razmjenu uvida i mišljenja.

Pravila diskusije koja slijede nisu čvrsto utvrđena pravila, nego tek smjernice koje su tu da pomognu prosudbi u našoj zajednici i da održe forum mjestom gdje se svi osjećaju u komunikaciji dobrodošlima.

Učinite raspravu boljom

Pomozite nam da ovaj forum postane konstruktivno mjesto za raspravu tako što ćete uvijek pokušati raspravu na neki način bar malo obogatiti. Ako niste sigurni da vaša objava doprinosi razgovoru, ponovno promislite što želite reći i pokušajte se ponovno izraziti kasnije. Teme o kojima se ovdje raspravlja smatramo bitnima te želimo da se ponašate kao da su i vama bitne. Poštujte teme i ljude koji o njima raspravljaju, čak i ako se ne slažete s onim što je izrečeno u okvirima rasprave.

Jedan od načina da poboljšate raspravu je da se upoznate s raspravama koje su već u tijeku. Odvojite malo vremena i pretražite već otvorene teme prije nego što počnete raspravljati o nekoj temi ili pak otvorite svoju — tako ćete povećati Vaše šanse da sretnete ljude koji dijele vaše interese.

Budite ljubazni prema ljudima, čak i onda kad se ne slažete s njima

Možda ćete poželjeti reagirati na nešto s čim se ne slažete. To je u redu. No, imajte na umu da trebate kritizirati ideje, a ne ljude. Molimo vas da izbjegavate:
· Vrijeđanje
· Ad hominem napade
· Reagiranje na ton posta umjesto na njegov stvarni sadržaj
· Očigledna proturječja
Umjesto toga, nastojte pružiti razumne protuargumente koji će razgovor učiniti boljim.

Budite ljubazni prema ljudima, čak i onda kad se ne slažete s njima

Softver na kojem se odvija rasprava, Discourse, nudi alate koji omogućavaju zajednici da kolektivno označi najbolje (i najgore) doprinose: bookmarke, lajkove, zastavice, odgovore, promjene i tako dalje. Služite se ovim alatima da Vama i svima ostalima bude ugodnije na forumu. Učinimo sve da ova zajednica bude bolja nego je bila onda kad smo joj se priključili.

Ako uočite problem, prijavite ga

Moderatori imaju posebnu odgovornost. Ali i Vi ste odgovorni. Uz vašu pomoć, moderatori mogu učiniti raspravu boljom, a ne ograničavati se samo na to da budu izbacivači. Kad primijetite loše ophođenje, ne odgovarajte. To će samo ohrabriti loše ophođenje, potrošiti vašu energiju i potratiti svima vrijeme. Samo ga prijavite. Ako se skupi dovoljno prijava, bit će poduzete potrebne mjere, bilo automatski bilo od strane moderatora. U cilju brige za zajednicu, moderatori imaju isključivo pravo da izbrišu bilo koji sadržaj ili korisnički račun, iz bilo kojeg razloga, bilo kada. Moderatori ne pregledavaju nove postove. Moderatori i administratori nisu odgovorni za sadržaj koji je objavljen na forumu.

Uvijek budite pristojni

Za kvalitetu razgovora najpogubnija je nepristojnost:
· Budite pristojni. Nemojte objavljivati ništa što bi razumna osoba mogla smatrati uvredljivim, pogrdnim ili govorom mržnje.
· Nemojte objavljivati nikakve opscenosti ili seksualno eksplicitan sadržaj.
· Poštujte jedni druge. Ne napadajte jedni druge, ne objavljujte privatne podatke koji se tiču drugih ljudi, itd.
· Poštujte naš forum. Ne objavljujte spam. Nemojte ni na kakav drugi način narušavati svrhu foruma.

Ovo je javni forum i sve rasprave su pretražive (Google, itd). Nemojte požaliti zbog svojih riječi, poveznica ili slika koje dijelite.

Budite uredni

Potrudite se da stavite pravu stvar na pravo mjesto. Tako ćemo moći više vremena provesti raspravljajući, a manje pospremajući. Dakle, :

· Ne dajte nove prijedloge pod krivom kategorijom.
· Ne stavljajte isti sadržaj u različite prijedloge.
· Ne objavljujte nesadržajne objave.
· Ne skrećite nepotrebno s teme.
· Ne potpisujte vaše objave — uz svaku se objavu vežu informacije s vašeg profila.
· Nemojte objavljivati nista slično “+1” ili “Slažem se”. Svoje slaganje radije iskažite koristeći gumb Like. Namjesto da preusmjeravate već postojeću temu negdje drugdje, iskoristite funkciju Reply as a Linked Topic.

Objavljujte samo vlastiti sadržaj

Ne smijete bez dopuštenja u digitalnom formatu objavljivati sadržaj koji pripada nekome drugome. Ako citirate ili prenosite informaciju, navedite izvor informacije

Uvjeti korištenja

Da, znamo, pravni žargon je dosadan, no moramo se zaštititi – time također štitimo Vas i Vaša prava od nedobronamjernih ljudi. Imamo uvjete korištenja koji reguliraju Vaše (i naše) ponašanje te prava povezana sa sadržajem, privatnošću i zakonima. Da biste mogli sudjelovati na ovom mjestu, morate se obavezati da ćete poštovati naše uvjete korištenja.